Корзина
191 отзыв
+380
97
900-47-88
+380
99
101-47-97
+380
93
251-80-80
УкраинаКиевул. Здолбуновская 7г
Корзина
Olirank
Цікаве про сорта кави

Цікаве про сорта кави

Цікаве про сорта кави

Сорти кави: рейтинг торговельних марок, який самий кращий в світі

 

Сорти кави не так численні і складні в класифікації, як може здатися новачкові. Вони досить легко діляться на види кави (арабіка і робуста), за країнами походження, способів переробки й призначенню. У цій статті розглядаються наступні питання: кращі сорти кави в зернах, елітні сорти кави, як вибрати каву для домашнього приготування і на які країни-виробники кави слід звертати увагу.

З цієї статті ви дізнаєтесь:

  • Сорти кави
    • 1.1 Арабіка і робуста – які різновиди є ще?
  • найдорожчий сорт кави
    • 2.1 Інші елітні сорти Кава в зернах: рейтинг кращих сортів по країні виробництва
      • 3.1 Сорти кави в зернах.
      • 3.2 Список: сорти кави та їх характеристики
      • 3.3 Міцні сорти кави
  • Як вибрати каву: що впливає на смак
    • 4.1 Як вибрати мелену каву
    • 4.2 Як вибрати зернової кави
    • 4.3 Як вибрати розчинну каву
    • 4.4 Яку каву вибрати для кавоварки
    • 4.5 Як вибрати каву в зернах для кавомашини

Сорти кави

Види і сорти кави Види і сорти кави

Практично весь кави, що вирощується в світі, можна віднести до одного з двох видів: арабіка і робуста. Це зерна, одержувані від кавових дерев виду Аравійський і Конголезький, відповідно. Походження назви арабіки інтуїтивно зрозуміло, а robusta означає «сильний». Це слово в первісному сенсі відображає пристосованість до вирощування на рівнинних територіях, і більш міцний імунітет.

Сумарний обсяг виробництва сортів арабіки більш ніж у два рази перевищує аналогічний показник у робусти. При цьому усередині кожного виду є багато сортів, одні з яких більш цінні, а інші – підходять для конкретних напоїв. Практично вся видобута арабіка йде на реалізацію в зернах або в меленому виді. Робуста переважно застосовується для отримання розчинної кави.

Арабіка і робуста – які різновиди є ще?

Крім двох зазначених різновидів, на які припадає близько 98% від усього світового видобутку кавового зерна, слід відзначити такі види, як Ліберіка, Ексцельза і Марагоджип.

Сорти зернового кави-Ліберіка хоч і йдуть на третьому місці за видобутком у світі, практично не зустрічаються у продажу де-небудь у світі, крім Африки, де, власне і вирощуються. Це невибагливе дерево дає зерна, які володіють сильним гірким смаком. З-за нього ліберіка не вариться в чистому вигляді, а збагачує аромат різні сорти аравійського зерна.

Арабіка і Робуста Арабіка і Робуста
Ексцельза – один з рідкісних видів кавового дерева, що володіє рекордною заввишки 15-20 метрів. Найбільш відомий сорт кави – мокко, від якого, по суті, беруть початок Mundo Novo, Marakaju, Caturra та інші індійські сорти.

Багато елітні сорти кави в світі відносяться до виду ексцельза, але найцінніший серед них – м’який колумбійський. Йому властивий глибокий насичений смак, незабутній аромат і відмінну якість зерна. Практично всі етапи збору і обробки проводяться вручну, що також збільшує вартість продукту.

Найдорожчий сорт кави

Кава сорту Kopi Luwak є одночасно і найціннішим (в грошовому еквіваленті), і самим незвичайним сортом кави в світі. Його ключова відмінність від аналогів полягає в технології обробки. Один з її етапів – ферментація зерен в травному тракті звірка мусанга, званого також китайським борсуком.

Мусанг, перш за все, володіє хорошим смаком до плодів горіхового дерева – він поглинає тільки найстигліші й великі. Однак всередині шлунково-кишкового тракту звірка вони перетравлюються лише частково, і ферментують шлунковим соком і цибетином. Вийшло з екскрементами зерно збирається людьми, промивається, сушиться і обсмажується.

найдорожчий сорт кави у світі

Фото: найдорожчий сорт кави у світі

Характерно те, що цінний фермент в організмі тварини активний тільки в певні півроку, тому збір цього сорту відбувається сезонно. Більш цінними є також зерна, що пройшли травлення у самців.

Інші елітні сорти

  • Chon (Хон). В’єтнамський гранд-кава з схожою технологією обробки. Правда, функції мусангов у В’єтнамі покладають на куниць. Як і їх індонезійські «колеги», куниці «видають» лише близько 7% від вихідної сировини. Деякий час тому ці тварини жили у статусі шкідників, а сьогодні з пошаною вирощуються на спеціальних кавових фермах. Зерна по кілька разів поспіль миються від екскрементів і сушаться, а тільки після цього – обсмажуються. Кілограм Chon коштує близько 200 доларів.
  • Black Ivory (Блек Айворі) або «Чорний бивень» — ще один спорт кави, вироблений не без участі братів наших менших. Хоча, про слонів сказати «менші» складно. Так, цей кави збирають з екскрементів слонів в Таїланді, які вживають стиглі ягоди аравійського кавового дерева. Приблизно через 30 годин кави «виходить з слона», позбавленим гіркоти (за рахунок розчинення деяких білків кислотою). Black Ivory не тільки позбавлений гіркоти навіть в самому міцному виконанні, але також набуває фруктові нотки. Він очолює сорти кави В’єтнаму за ціною – до 1100 доларів за кіло.
  • Coffee Yauco Selecto. Карибська арабіка, продавана по 50 доларів за кіло. Не ферментується в організмі тварини – просто рідкісний сорт з незвичайним приємним смаком.
  • Starbucks. Власний сорт світового гіганта кавовій індустрії. Реалізується по 50-60$ за кг, має характерний запах і незабутній смак з невеликою кислинкою і спеціями.
  • Блю Маунтін – ямайський сорт, високо цінується за відсутність гіркоти в м’якому насиченому смаку. Коштує від 100 доларів за кілограм і чомусь дуже популярний серед японців.

Кава в зернах: рейтинг кращих сортів по країні виробництва

 

  1. Неперевершеним лідером за якістю кавового зерна у світі є Бразилія. Це не дивно, оскільки тут видобувають найбільше кави в світі, а місцева арабіка представлена більш ніж 40 різними сортами.
  2. Гватемальський кави не так часто зустрінеш, оскільки розміри країни обмежують можливості врожаю. Однак серед гурманів знаходиться чимало тих, хто вважає кавові зерна з Гватемали і зовсім найсмачнішими.
  3. Кенія – один з лідерів не тільки чайного, але і кавового промислу. Дивним чином кенії вдається тримати на високому рівні якість обох продуктів. Кенійська кава відрізняють смородиновий присмак, невелика кислинка і висока якість.
  4. Колумбія – ще один регіон, з якого експортується кращий кави. Із зерен місцевого виробництва виходять більш легкі і фруктові кавові напої, ніж з бразильської або кенійської арабіки.

У світі є ще понад десятка країн, в яких проводиться гарний і незвичайний кави, але наведена четвірка є своєрідним еталоном якості постійного. Серед кавових гурманів трапляються суперечки щодо можливості присутності на вершині цього рейтингу єменських, карибських і кубинських сорт

Посадка та вирощування конкретного сорту кави не гарантує, що з нього вийдуть найкращі зерна кави. Велике значення має технологія збирання врожаю та його переробки. Тому можна сказати про те, що в одних торгових марок як мелена, так і цільнозерновий товар закономірно якісніше, ніж у інших.

Всі перераховані в наступному списку виробники пропонують якісний товар, що відповідає поточним нормам, тому різниця між ними досить умовна.

Список: сорти кави та їх характеристики

  • Arabica Santos. Бразильський сорт з терпким смаком, невеликий гіркотою і помірним запахом.
  • Arabica Medellin. Колумбійський кава з невеликою кислинкою та приємним солодкуватим смаком.
  • Arabica Tarrazu. Коста-ріканський сорт з горіховим присмаком, яскравим ароматом і м’яким насиченим смаком.
  • Arabica Blue Mountain. Преміумний сорт з Ямайки, володіє сильним приємним запахом і тонким насиченим смаком.
  • Arabian Mocco. Єменський кави з захоплюючими шоколадними нотками, винним присмаком і кислинкою.
  • Arabica Kenian. Класична кенійська арабіка – хороший кави з потужним ароматом і глибоким терпким смаком.
  • Arabica Maysor. Ароматний індійська кава з винними нотками, легкою кислинкою і ніжним смаком.
  • Arabica Kilimanjaro або Moshi. Кращі танзанійські сорту. Досить кислі, але відрізняються незабутнім ароматом.
  • Arabica Cona. Кубинський кавовий гранд з терпким смаком, глибоким ароматом і солодкуватим присмаком.
  • Arabica Java. Явайский сорт індонезійського кави. Його складно переплутати з іншими, оскільки сорту властивий солодкуватий димний присмак.
  • Arabica Sumatra. Як правило, дуже сильно обсмажується, з-за чого отримує гострий насичений смак.
  • Arabica Ethiopian Harar. Ефіопський кави з міцним сильним запахом і винним смаком, який злегка віддає смородиною.
  • Robusta Indian Cherry. Популярний сорт робуста, що запам’ятовується кислинкою, пристойною гіркотою, але дивно глибоким ароматом.
  • Arabica Australia Skyberry. «Молодий» сорт з зеленого континенту, що вже завоював велику популярність у всьому світі. Володіє м’яким, злегка терпкуватим смаком, злегка нагадується ямайський Blue Mountain.
  • Arabica Guatemala Antigua. Гіркий кави з Центральної Америки, що володіє легким цитрусовим і черносливовым післясмак. В ароматі відчувається шоколадна пряність.

Міцні сорти кави

Незважаючи на величезну популярність арабіки серед гурманів за її смакову і ароматичну глибину, робуста зберігає свої позиції на ринку кави досить впевнено. Справа в тому, що найбільш міцні сорти кави відносяться до виду робуста. А більша частина споживачів женеться саме за міцністю та кофеїном. Саме тому робуста завжди актуальна.

міцні сорти кави

Так, у робусті кофеїну більше, ніж у арабіці, але на практиці їх складно об’єктивно порівняти. Цей продукт практично повністю йде на переробку в гранульований або сублімована кава. Саме з робусти робляться кращі сорти розчинної кави. В кінцевому продукті відсоток кофеїну, природно, нижче.

Більш того, приготувати экстраэнергетический рестретто можна і з арабіки. При використанні 7-9 г меленого зерна на 20 мл води вийде напій, різниця між прийнятою дозою речовини в якому буде мінімальна, отже і ефект майже однаковий. Тому проблема відсутності зерновий робусти легкий вирішується збільшенням кількості арабіки на одиницю води.

Шукаючи кращі сорти кави в зернах для міцних напоїв, слід звертати увагу на наступні:

  1. Робуста Уганда.
  2. Мусонний Малабар.
  3. Сулавези Тораха.
  4. Кубито.
  5. Ємен Мокко.
  6. Блю Маунтін.

Купаж. Яке кави вибрати для більшої міцності:

  • Death Wish. Найміцніша кавова суміш у світі, яку можна придбати тільки в одній нью-йоркській кав’ярні (або через інтернет). Склад засекречений, а вміст кофеїну в півтора рази вище, ніж у еспресо. Недарма назва дослівно перекладається як «Передсмертна Записка».
  • Еспресо IR. Доступний в деяких російських магазинах купаж італійської обжарювання. Характеризується великою дозою кофеїну і приємними горіховими нотками в запаху. Часто може продаватися під ім’ям «Італійський еспресо».
  • Paganini. Ще одна доступна для придбання в Росії еспресо суміш. Приблизно на чверть складається з робусти і вважається одним з найміцніших кавових купажів.
  • На полицях супермаркетів слід звертати увагу на такі товарні одиниці, як Sumatra Mandheling (Jardin), Espresso di Milano, Blaser Opera, Blaser Rosso Nero, Grande Ristorazine (Lavazza).

Серед сортів розчинної кави найбільшою міцністю володіють високоякісні суміші з вмістом натурального зерна не нижче 18%. Серед доступного на полицях мережевих магазинів асортименту можна виділити торгові марки Carte Noire, Egoiste і Bushido Red Katana.

Як вибрати каву: що впливає на смак

Крім того, в якій формі купувати каву, слід звертати увагу і на інші фактори, з яких складається смак, аромат і вплив напою на організм. При виборі кави в зернах, який краще і більш міцний, можна звернутися до простому правилу – чим вищий відносно рівня моря розташовується країна вирощування, тим, як правило, м’якше і багатше смак і аромат напою. Мова тут про арабіки, так як робуста і ліберіка вирощуються в рівнинній місцевості.

Перед тим, як вибрати каву, слід подумати про бажаний характер обжарювання зерен. Більш коротке (легка) просмаження зберігає продукт ніжним і м’яким, не додаючи йому гіркоти. Такий продукт

 

відмінно підходить для кавових напоїв з додаванням молока, вершків, морозива і т. п. Просмаження кави і вплив на смак

Середня по тривалості просмаження робить боби більш гіркими і помітно підсилює їх запах. Це найбільш популярний варіант серед шанувальників напою, оскільки він добре збалансований між фортецею і ніжністю смаку.

Тривала, звана італійської або французької, просмаження робить каву сильно гірким, дуже міцним і найбільш ароматним. Таку каву до смаку далеко не кожному кавоману, так як його смак дуже гірчить.

Помел – ще один важливий параметр, так як від нього залежить час варіння. Всього є три ступеня: грубий, середній і дрібний. Розмір частинок залежить від того, як довго апарат, мелющий кави, проводить обробку. Будь сортності за цим показником можна досягти і в домашніх умовах, якщо не лінь докласти багато зусиль заради дрібнофракційних меленої кави для турки.

Так, для варіння в турці або джезві використовується кава з найменшим розміром частинок. Для френч-преса, навпаки – найбільший. Середній помел підходить для більшості кавоварок, але може успішно бути приготовлений і іншими способами. Зрештою, для смаку більш важлива свіжість продукту і його початкове якість.

Як вибрати мелену каву

Мелену каву Мелену каву

  • Визначитися з тим, чи потрібен декофеїнізовану продукт, або по-справжньому тонізуючий.
  • Вивчити склад – мелену каву часто продається у вигляді купажованих сумішей. Втім, це частіше перевага, так як з’єднуються фортеця і смак.
  • Визначити необхідну ступінь помелу, в залежності від призначення продукту, а також рівень обсмаження.
  • Перевірити упаковку на герметичність. Мелені зерна продаються в пресованому вигляді без повітря всередині упаковки. Бажано, щоб вона була зроблена з багатошарової фольги.
  • Не слід закуповувати про запас – після розпечатування пачки мелена кава почне швидко псуватися, втрачаючи запах і смак.
  • Краще купувати продукт з максимально пізньою датою виготовлення.

Як вибрати зернової кави

  • За описаним вище рекомендацій визначитися з потрібною «батьківщиною» зерна.
  • Вивчити етикетку. У неї вносять інформацію про країні виробництва, ступеня обжарювання, склад, дату упаковки та термін, до якого продукт придатний до вживання.
  • Кава російського виробництва перевірити на відповідність ГОСТ.
  • Вивчити упаковку. Вона повинна бути щільною, герметичною. Всередині упаковки не повинно бути багато вільного повітря. Можливо наявність спеціального клапана для стравлювання виділяються газів.
  • Зерна повинні бути цілими, рівномірно обсмажені і рівними за розміром.

Як вибрати розчинну каву

Розчинна кава користь і шкода Розчинна кава користь і вре

  • Порошковий або сублімована кава повинен продаватися в герметичній упаковці, скляною або металевою. На ємності не повинно бути тріщин, відколів і подряпин.
  • В інформації про продукт повинен бути вказаний ГОСТ виробництва, дата виготовлення і упаковки, країна-виробник.
  • Важливий термін придатності продукту.

Яку каву вибрати для кавоварки

У цілому, конструкція і модель кавоварки не впливають на правила вибору каву для неї. У цьому питанні також слід спиратися на особисті переваги. За особистим уподобанням щодо міцності напою вибирається ступінь обжарювання і різновид.

Для кавоварок найкраще підходить кави з середнім помелом. Він досить універсальний і встигає добре провариваться в пристроях з різним часом обробки. Рекомендований час додаткового настоювання після приготування – до 6 хвилин.

Для вибору якісного сировини слід спиратися на раді, вже наведені вище.

Як вибрати каву в зернах для кавомашини

Зерна кави для кавомашини — як вибрати

Апарат, проваривающий і мелющий кави без участі людини, суттєво полегшує процес приготування напою. В даному випадку сказати конкретно, які сорти кави для кавоварки підходять найкраще не тільки некоректно – смаки у всіх різні. Проте деякі тенденції піддаються опису:

  • для ароматної – арабіка, для міцного – робуста;
  • чим вище від рівня моря країна вирощування, тим насиченіший смак і в ньому сильніше проявляється кислинка;
  • для виділення окремих смакових відтінків слід шукати тільки моносорти арабіки;
  • світла обжарювання – для ароматних і ніжних напоїв, середня – для помірної класики, темна – для «цього» горького кави.

Смак кавових напоїв сильно залежить від давності перемелювання зерен. Протягом 15-20 днів після обробки вони зберігаються в ідеальному вигляді. До 2 місяців – по колишньому дуже гарні. Через 4 місяці продукт помітно втрачає смак і аромат, тому сподіватися на тонкі нотки вже немає сенсу.

Дізнайтеся детальніше про умови та терміни зберігання кави в домашніх умовах > >  

У більшості еспрессо-машин можна варити не тільки експрессо-суміші, але і звичайні обсмажені зерна. Головне не використовувати насіння з ароматичними або смаковими добавками, карамелизацией та іншими модицикациями.

Спробуйте органічний кави від кращих світових виробників!

Предыдущие новости